Recuperare date de pe HDD-uri cu orice defect

3 Dimensional Computers, ofera servicii profesionale de recuperare date HDD, IDE sau SATA de 3,5″(desktop), 2,5″(laptop) si 1,8″(laptop), SAS si SCSI cu orice defect. Oferim servicii specializate de recuperare de date de pe hdd-uri cu defecte logice, electronice, firmware si mecanice.

Defecte logice HDD

Foarte des intalnite, aceste defecte sunt cauzate de multe ori de utilizarea necorespunzatoare a HDD-ului prin formatarea sau stergerea accidentala a datelor. Pot aparea si din alte motive, cum ar fi fluctuatii de tensiune, degradarea HDD-ului, etc. In aceasta situatie HDD-ul functioneaza normal, este detectat in bios si nu scoate zgomote anormale. Pentru acest tip de defect folosim echipamente specializate pentru recuperare date hdd care pot extrage datele chiar daca sistemul de fisiere este corupt sau mediul este foarte degradat (sectoare defecte).

Defecte electronice HDD

Defectele electronice survin de obicei din cauza surselor de alimentare de slaba calitate sau din cauza manevrarii necorespunzatoare a hard disk-ului de catre utilizator; el nu este detectat in bios si nu scoate nici un zgomot, se comporta ca si cum nu ar fi alimentat. Electronica HDD-ului nu poate fi schimbata cu una de la alt HDD deoarece fiecare electronica contine date doar pentru HDD-ul de pe care provine. In aceasta situatie este nevoie de remedierea problemelor electronice pentru a accesa datele.

Defecte sau probleme firmware HDD

Din fabrica toate hard disk-urile au o zona inacesibila utilizatorilor, rezervata pentru informatii despre cum trebuie sa functioneze acel hdd, numita zona de firmware. Deteriorarea acestei zone in orice mod duce la imposibilitatea accesarii datelor. Aceste tipuri de defecte survin datorita defectelor de fabricatie sau degradarii mediului de stocare, aproape niciodata datorita modului de utilizare. Manifestarile HDD-ului in situatia aceasta sunt foarte diverse, el poate fi detectat de BIOS cu capacitatea de 0 Gb sau cu o alta denumire sau chiar nu nu poate fi detectat deloc de catre bios. Pentru a recupera datele intr-o astfel de situatie trebuie remediata problema firmware, apoi se poate trece la recuperarea efectiva a datelor.

Defecte mecanice si recuperare date HDD

Daca HDD-ul scoate zgomote mecanice si nu mai este detectat de sistem, atunci inseamna ca s-au defectat capetele de citire/scriere, fie motorul este blocat. Acest tip de defect poate interveni in urma unor fluctuatii de tensiune, datorita defectelor de fabricatie sau din cauza manevrarii necorespunzatoare (socuri mecanice). Pentru recuperare date HDD intr-o astfel de situatie trebuie reparata mai intai partea mecanica – prin inlocuirea pieselor defecte, apoi se repara electronica sau firmware-ul daca este cazul, si in final, se poate trece la extragerea logica a datelor.

Deteriorarea suprafetei magnetice/ HDD Zgariat/Praf magnetic

In anumite situatii, datorita socurilor mecanice, suprafata magnetica a HDD-ului se poate zgaria si implicit capetele de citire se defecteaza. Insistand asupra HDD-ului prin alimentari si incercari succesive in speranta ca acesta va functiona, suprafata continua sa se zgarie in final ajungandu-se la contaminarea disk-urilor cu praf magnetic, rezultat in urma zgarieturilor. In aceasta situatie orice incercare directa de inlocuire a capetelor de citire se va finaliza cu esec.

Recuperarea de date in astfel de situatii este foarte complexa si poate fi realizata doar in anumite conditii. Praful magnetic trebuie indepartat, iar de cele mai multe ori, pentru a recupera datele intr-un procent satisfacator este nevoie de mai multe seturi de capete de citire si foarte multe ore de munca.

Cateva sfaturi pentru a evita zgarierea hard disk-urilor:

Daca HDD-ul nu este detectat nu insistati, nu isi va reveni.
Nu desfaceti hard disk-ul pentru a vedea suprafata disk-urilor, aceasta operatiune se realizeaza doar intr-un mediu lipsit de praf (CLEANROOM 100).
Daca HDD-ul scoate zgomote anormale, opriti calculatorul si indepartati HDD-ul, altfel situatia se va inrautati.
90% din cazurile de recuperare de date nu pot fi realizate decat intr-un centru specializat, nicidecum intr-un service de calculatoare.

Daca HDD-ul nu este detectat nu insistati, nu isi va reveni.
Nu desfaceti hard disk-ul pentru a vedea suprafata disk-urilor, aceasta operatiune se realizeaza doar intr-un mediu lipsit de praf (CLEANROOM 100).
Daca HDD-ul scoate zgomote anormale, opriti calculatorul si indepartati HDD-ul, altfel situatia se va inrautati.
90% din cazurile de recuperare de date nu pot fi realizate decat intr-un centru specializat, nicidecum intr-un service de calculatoare.

Image

Recuperare date de pe SSD

SSD-urile, Solid State Drive, se afla intr-o panta ascendenta ca utilizare in computere si dispozitive mobile. Sunt, de cele mai multe ori, considerate ca superioare in comparatie cu Hard Disk-urile. Au cateva avantaje considerabile fata de HDD fiind mult mai usoare, au o viteza de operare net superioara si au un risc mic de defect fizic. In plus, pentru dispozitivele mobile sunt recomandate in principal din cauza dimensiunilor mult reduse. Dezavantajul fiind dat doar de preturile inca foarte crescute. Acest aspect se va remedia odata ce tehnologia va avansa.

In ciuda acestor avantaje clare ale unui SSD este important de mentionat faptul ca nu sunt perfecte, fiind predispuse si ele la defectiuni.

Costurile implicate pentru recuperare date SSD sunt in general mai mari decat costurile implicate in recuperare date HDD. Spre deosebire de hard-disk-uri, SSD-ul nu scrie datele secvential, incercarile de recuperare a datelor insemnand de cele mai multe ori ‘culegerea’ informatiei din diverse sectoare.
SSD-ul poate sa sufere urmatoarele tipuri de defecte:

DEFECT FIZIC: de cele mai multe ori este cauzat de deteriorarea controler-ului care gestioneaza translatarea adreselor de memorie in sectoare viabile pentru sistemul de fisiere. Cipurile de memorie se pot deteriora, situatie in care SSD-ul devine inaccesibil. Pentru toate aceste situatii accesul asupra datelor de pe SSD se face folosind echipamente specializate, intr-un mod similar cu cel din fabrica.

DEFECT LOGIC: Datele pot fi afectate de virusi, formatari, stergeri accidendale de date sau coruperea informatiilor. Accesul asupra datelor se face prin scanarea si analizarea sectoarelor SSD-ului, doar ca in anumite situatii functia TRIM care se ocupa cu eliberarea celulelor de memorie si optimizarea lor, impiedica refacerea datelor cu succes.

Recuperare date SSD se face cu echipamente specializate care presupun o serie de proceduri. Alteori recuperare se realizeaza prin dezlipirea fizica a memoriilor din SSD si citirea acestora cu ajutorul echipamentelor dedicate.

Image

Recuperare date de pe RAID

Cele mai sigure solutii de stocare a datelor sunt matricele RAID. Configuratiile RAID sunt folosite adesea de catre companii si persoane fizice pentru stocarea bazelor de date si a datelor critice datorita stabilitatii, a redundantei si a vitezelor superioare de lucru. Foarte rar aceste sisteme se defecteaza dar si atunci cand se intampla este imperativ necesara oprirea oricarei activitati de testare/refacere a matricei si aducerea lor intr-un centru specializat de recuperare date RAID.


Situatii frecvent intalnite in recuperarea de date RAID

Controlerul RAID nu mai functioneaza dar HDD-urile sunt funcTionale.
Unul dintre HDD-urile dintr-un RAID0 nu mai functioneaza.
In urma unei fluctuatii de tensiune controlerul s-a ars.
Doua sau mai multe HDD-uri dintr-un RAID5 s-au defectat.
In urma unei reconstructii a matricei, datele nu mai sunt accesibile.
Cateva directoare au fost sterse din greseala dintr-un RAID1.
In urma unei fluctuatii de tensiune mai multe HDD-uri au electronica arsa.
Unul sau mai multe HDD-uri din matricea RAID scot zgomote mecanice.

Etape in recuperarea de date RAID

Se verifica functionalitatea fiecarui Hard Disk in parte.
Se realizeaza o copie a fiecarui Hard Disk functional din matrice. Nu se lucreaza niciodata cu Hard Disk-urile din matricea originala.
Se extrag datele de pe Hard Disk-urile defecte daca este cazul.
Se configureaza matricea cu noile Hard Disk-uri.
Verificam integritatea datelor.
Datele sunt predate clientului pe alt suport sau se reface matricea cu Hard Disk-urile originale si se copiaza datele.

Configuratii RAID usuale

RAID 0 – Aceasta configuratie este folosita de obicei de catre persoanele fizice pentru viteza superioara de lucru. Sunt folosite doua sau mai multe HDD-uri pentru a crea un singur volum cu o viteza de scriere/citire superioare unui HDD normal. Matricea RAID de tip 0 nu ofera nici un fel de redundanta, in situatia in care un HDD se defecteaza datele devin inaccesibile.

RAID 1 – Este folosit pentru protectia datelor, este format din doua HDD-uri pentru a crea un volum egal cu dimensiunea HDD-ului mai mic din matrice. In situatia in care un HDD se defecteaza in aceasta configuratie, datele sunt in continuare accesibile.

RAID 5 – Reprezinta cea mai raspandita configuratie datorita atat vitezei de lucru cat si redundantei. Sunt folosite minim trei HDD-uri pentru a crea un volum cu o viteza ridicata de lucru si posibilitatea de a pierde un HDD, datele fiind in continuare accesibile.

Image

Recuperare date Stick USB, memorii SD, microSD

In telefoane, camere digitale, GoPro sau orice alt dispozitiv mobil este foarte probabil sa gasiti un card de memorie (SD, microSD, CF). Aceste mici piese pot stoca cantitati foarte mari de informatii. Fie ca pe ele sunt stocate documente, poze, muzica sau inregistrari video, majoritatea utilizatorilor le folosesc zilnic. Dar aceste carduri de memorie se pot defecta, la fel ca orice alt dispozitiv de stocare. Daca doriti sa recuperati datele de pe flash USB sau card de memorie, atunci inginerii nostri va pot ajuta.


Ce este un card SD?

In general, cardurile de memorie sunt dispozitive de stocare mici si usoare. Forma lor particulara le face ideale pentru aparate electronice sau orice dispozitiv mobil.

Un card SD poate arata ca o bucata de plastic pentru o persoana neavizata. Aceea este insa doar o carcasa ce poate fi desfacuta pentru a gasi inauntru una sau mai multe memorii flash impreuna cu un controller, lipite pe o placa de circuit electronic.

Atunci cand introduci un card de memorie intr-un cititor de orice fel, informatia circula organizata de controller. Totodata, acest controller urmareste si sectoarele cu defecte, gestioneaza firmware-ul cardului, translateaza adresele de memorie in sectoarele disponibile ale sistemului de operare.


Ce este un card microSD (Tehnologia MONOLITH)?

Cardul microSD este rezultatul dezvoltarii tehnologiei de stocare a datelor din ultimul deceniu. Putin mai mare decat unghia degetului mic, putin mai gros decat o foaie de hartie si totusi capabil sa stocheze cantitati impresionante de date.

Un card microSD este similar unui USB flash drive monolitic. Toate componentele necesare, cipul NAND, controller si interfata sunt lipite impreuna intr-o carcasa extrem de mica.


Cum pot sa cedeze cardurile de memorie?

In general cardurile de memorie si stick-urile USB sunt mai putin vulnerabile la defectele mecanice decat un HDD. Totusi, ele sunt mult mai sensibile la socuri de natura electronica. Functiile indeplinite de controllerul cardului sunt vitale pentru accesarea informatiei si tocmai acesta este cel mai sensibil. Un soc electric sau o inlaturare din sistem fara a-l pregati in prealabil, poate duce la defectarea acestuia sau il poate determina sa isi suprascrie firmware-ul. Toate aceste defecte sunt considerate defecte fizice si pot fi rezolvate doar prin citirea memoriei flash intr-un echipament dedicat si mai apoi reconstructia datelor.

Defect fizic: Desi, spre deosebire de un HDD, un card SD poate sa nu fie deloc afectat de o cadere sau lovire. Nu putem, insa, spune acelasi lucru in cazul in care se rupe accidental la extragerea din slot, este presat pana in punctul in care se va rupe, etc. Aceste tipuri de actiuni asupra cardului pot duce la ruperea placii de circuit electronic sau chiar la ruperea chipului NAND. Un chip NAND odata crapat, ne duce in situatia similara unui platan de HDD spart sau indoit: imposibilitatea recuperarii de date.

Un card de memorie poate ceda in urma unor fluctuatii electrice. O supratensiune de cateva nanosecunde poate duce la scurtcircuitarea electronicii. Acest lucru duce la imposibilitatea accesarii datelor iar recuperarea de date se poate face doar prin dezlipirea cipului NAND si citirea lui intr-un laborator specializat. In cazul tehnologiei MONOLITH, recuperarea este mai complexa intrucat cipul NAND nu se poate scoate, acesta fiind turnat pe placa de circuite. In situatia aceasta accesul asupra memoriei se poate face doar prin lipirea la microscop a mai multor fire de conexiune. Avem tehnologia pentru a rezolva si astfel de cazuri fiind poate singurul laborator de acest tip din tara. Firmele de recuperare de date care accepta aceste cazuri de defect al cardurilor MONOLITH, trimit dispozitivul in colaboratoare din afara tarii, oferind preturi mai mari si timp mai mare de executie.

Defectele logice: cazuri mult mai frecvente decat defectele fizice. Precum majoritatea dispozitivelor de stocare mobile, cardurile de memorie/USB stick-urile nu ar trebui deconectate atunci cand sunt in uz. Deconectarea lor fara o pregatire prealabila poate duce la coruperea sistemului de fisiere sau a sectorului de bootare. Un sector de bootare corupt va duce la raportatarea unui card SD ca fiind complet gol.

Fisierele de pe cardul de memorie pot fi sterse accidental sau cardul poate fi formatat accidental.
Procesul de recuperare a datelor de pe cardurile de memorie.

Din moment ce majoritatea defectelor unui card SD sunt de tipul defect logic, recuperarea datelor de pe cardurile de memorie tinde sa urmeze aceiasi pasi ca recuperarea datelor de pe orice dispozitiv cu defect logic.

De fiecare data cand se sterg datele, se formateaza gresit sau sectorul de bootare este corupt, practic se fac mici ajustari ale sistemului de fisiere iar spatiul folosit pentru informatie se declara drept ‘indisponibil’. Un singur sector de date corupt poate face intregul SD sa fie raportat drept gol.

Chiar daca modificarile in filesystem sunt mici, ele pot avea consecinte majore. Este obligatia inginerilor nostri specializati in recuperarile de date sa foloseasca cea mai noua si mai eficienta tehnologie pentru a va oferi un serviciu de cea mai inalta calitate.

In situatia defectelor fizice, inginerii nostri au cunostintele si posibilitatea tehnica de a accesa direct memoria si a recupera astfel datele de pe cardul dumneavoastra. Acest lucru se face prin extragerea memoriei, lipirea corecta a unor fire extrem de subtiri pe fiecare contact specific al memoriei si accesarea acesteia.

Image